w trakcie tworzenia

Menu

4.06.2011

Mini serniczek truskawkowy

 Któż z nas nie lubi serników na zimno?..... A na dodatek z sezonowymi owocami.......
Oczywiście wszyscy je uwielbiamy.

U mnie również nie może go zabraknąć.  Ale jest małe ale....Dla jednej osoby tradycyjnej wielkości sernik to ciut......ciut za dużo.  A więc zrobiłam sobie  dwa małe serniczki w wersji mini. 

 Składniki:

  • 150 g serka kremowego "Philadelphia"/może być inny
  • np. homogenizowany/
  • 150 ml śmietany 30%
  • 50-80 g cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 5-8 g żelatyny
  • kilka  podłużnych biszkoptów do dekoracji
  • oraz listki mięty


Wykonanie:

Do przygotowania mini serniczków potrzebujemy dwie niewielkie miseczki.  Kilka truskawek należy pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi miseczki.  Pozostałe truskawki zmiksować.  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości/2-3 łyżki/ gorącej wody.  Ubić na sztywno śmietanę ,a serek rozetrzeć z cukrem na gładką masę. Połączyć ser z truskawkami, dodać przestudzoną  żelatynę, śmietanę/pozostawić trochę do dekoracji/  i delikatnie wymieszać.  Masę serowo-śmietankową przelać do miseczek . Gotowe serniczki przykryć folią i  wstawić do lodówki na 2-3 godz. Kiedy masa stężeje przełożyć deser na talerzyki/powinien łatwo ”wyskoczyć” z miseczki/ozdobić bitą śmietaną i podawać z dodatkiem biszkoptów.

2 komentarze: