w trakcie tworzenia

Menu

5.06.2011

Roladki z cukinii nadziewane twarożkiem


Bardzo łatwe do wykonania, bardzo miłe dla podniebienia, doskonale nadają się na przekąskę lub lekką kolację . Roladki z grillowanej  cukinii  nadziewane białym kremowym serkiem z dodatkiem świeżych warzyw.

 Składniki:
  • kilka młodych podłużnych cukinii
  • opakowanie serka Philadelphia /lub innego kremowego/
  • po kawałku żółtej ,czerwonej i zielonej  papryki
  • szczypiorek
  • kilka łyżeczek zielonego pesto/do dekoracji/
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra


Wykonanie:

Umyte wysuszone cukinie pokroić  wzdłuż na cienkie plastry, posmarować delikatnie oliwą i lekko grillować z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją  łatwo zwijać ,ale ma zachować jędrność.  Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej. Cukinię ułożyć na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Paprykę pokroić  w drobniutką kostkę, pokroić również szczypiorek. Wystudzone cukinie lekko przyprawić solą pieprzem ,a następnie smarować cienko serkiem, posypać szczypiorkiem i kosteczkami papryki .Każdą cukinię zrolować i spiąć np.wykałaczką, ułożyć na półmisku. Gotowe roladki  przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki aby lekko stężały.



2 komentarze: