w trakcie tworzenia

Menu

21.06.2011

Panna cotta z jogurtem i musem truskawkowym - / allo yogurt magro con fragole/


Dobrze wszystkim znany i  lubiany włoski deser "Panna cotta".
Dziś przygotowałam go  w wersji odrobinę odchudzonej, z dodatkiem musu ze świeżych truskawek.
Składniki:/.4 porcje/
  • 350 g  śmietany kremówki
  • 150 g jogurtu naturalnego/ 0% tłuszczu/
  • 60 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • zapach wanilii/w ulubionej postaci/
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody /do napęcznienia/ . Śmietanę  wraz z cukrem i wanilią podgrzać na wolnym ogniu a następnie stopniowo doprowadzić do zagotowania. 
 Zdjąć z ognia , dodać żelatynę i jogurt . Dokładnie wymieszać. 
 Masę przelać do foremek /wielkość i kształt  do wyboru/.
Po przestudzeniu  umieścić w lodówce do całkowitego stężenia. / trwa to ok. ok.2-3 godz.
w zależności od wielkości foremek//
Truskawki zmiksować z cukrem . Można przetrzeć przez sito aby usunąć drobne pesteczki.
Deser wyjąć z pojemniczków /zanurzyć na moment foremki we wrzątku/ i podawać polane musem truskawkowym.

1 komentarz: