w trakcie tworzenia

Menu

17.06.2011

Sałatka szparagowo-karczochowa

  
 Może to dość nietypowe zestawienie ,ale sałatki można przecież komponować według własnego smaku i pomysłu .Czasem robi się  je ze wszystkiego co nawinie się  pod rękę ,a właściwie pod nóż.
Ważny jest efekt końcowy i zadowolona minka naszych domowników. Tę sałatkę nie wymyśliłam jednak sama, pomysł  pochodzi  z  włoskiego magazynu kulinarnego ,a bazując tylko na fotce /bez opisu /wymieszałam kilka składników, doprawiłam i jestem  z niej bardzo zadowolona. Szybko ,prosto, zdrowo i kolorowo.
  Uwielbiam karczochy/kilka ciekawostek/ ,a i szparagi mają swój niepowtarzalny smak, tak więc  warto było spróbować. Sezon na szparagi już prawie się skończył, ale są jeszcze w sprzedaży,karczochy natomiast wykorzystałam  gotowe-konserwowane w oleju. Są pyszne i  doskonale sprawdzają się w każdej sałatce. Do przyprawienia mojej sałatki użyłam soli sezamowej/gomasio-zobacz i tutaj/z dodatkiem pestek lnu.

Składniki:
  • 1 mały słoiczek karczochów w oliwie
  •  ok.250 g szparagów/świeżych/
  • ½ czerwonej cebuli
  • kilka pomidorów  koktajlowych
  • 2 łyżki  czerwonego octu winnego
  • 2-4 łyżki oliwy/użyłam oliwę z marynowanych karczochów/
  • sól sezamowa/gomasio /i z nasionami lnu
  • kolorowy pieprz
  • kilka liści zielonej  sałaty
  • kilka świeżych listków bazylii,oregano,mięty/do dekoracji/




Przygotowanie: 
Szparagi ugotować w osolonej wodzie zachowując jędrność warzyw. Wystudzić. Pomidory pokroić w ćwiartki/z dużych usunąć nasiona/Karczochy odsączyć z zalewy, większe przekroić na połowę. Cebulę pokroić w krążki.
Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty i układać warstwowo przygotowane warzywa. Polać sosem przygotowanym z oliwy i octu/wystarczy energicznie  wymieszać oba składniki do chwili otrzymania emulsji/.Sałatkę doprawić świeżym  pieprzem , posypać  solą sezamową i ozdobić listkami świeżych ziół.  Podawać schłodzoną z dodatkiem świeżego pieczywa.




Polecam ciekawą  stronę na temat karczochów/tutaj i tutaj/

4 komentarze:

  1. zdjęcia super!
    wstyd się przyznać,ale karczochów jeszcze nie próbowałam. Jakie są w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka zapowiada się naprawdę smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam pojęcia jak określić smak karczocha.Chyba nie da się porównać do jakiegoś podobnego smaku,jest jedyny w swoim rodzaju.A jeszcze kilka lat temu nie wiedziałam o istnieniu takiego warzywa/i wielu innych też/więc to żaden wstyd nie znać jego smaku,wszystko przed nami.
    Polecam ciekawa stronę o karczochach:
    http://www.oceanmist.com/video/index.aspx

    OdpowiedzUsuń
  4. więc nic mi innego nie pozostaje, jak tylko popróbować

    OdpowiedzUsuń