w trakcie tworzenia

Menu

11.06.2011

Sałatka szparagowa w koszyczku serowym



Jeśli chcemy przygotować ciekawą i elegancką  przystawkę dla naszych gości, to proponuję sałatkę podaną w  miseczkach z topionego sera /Parmigiano,Grana Padano/.
Sery te są już dostępne w naszych sklepach ,a czasem warto zrobić coś fajnego nie zważając na cenę,albo zastąpić innym ,podobnym. U nas sery tego typu są luksusem, a we Włoszech sypie się  je prawie do wszystkiego i  nie ma prawa  zabraknąć  go w lodówce...
Ale może powrócę do mojej sałatki,której bazę stanowią ostatnie już w tym sezonie szparagi.


Składniki:
  • 150 g  startego parmezanu  na koszyczki/4/
  • 3  jajka
  • 300 g szparagów
  • 1/2szklanki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek np. tymianku
  • liście sałaty do dekoracji


Wykonanie:
Przygotować miseczki serowe/zobacz Obrane, pozbawione twardej części szparagi ugotować tak, aby były miękkie i jędrne/ zobacz /Jajka ugotować na twardo ,pokroić w ćwiartki. Przygotować sos majonezowy łącząc ze sobą majonez, jogurt i musztardę, doprawić do smaku. Zimne szparagi układać na przemian z jajkami w koszyczku serowym. Całość doprawić solą i pieprzem,polać majonezem i ozdobić gałązką  tymianku lub posypać szczypiorkiem.






3 komentarze:

  1. miseczkowy pomysł to jak dla mnie strzał w dziesiątkę;) super podanie i taki niebanalne

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie! I z wyglądu i na pewno w smaku. Mogę jedną? :)

    Http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają niesamowicie. A parmezam lubię i może pokuszę się kiedyś o zrobienie takiego cuda:)

    OdpowiedzUsuń