w trakcie tworzenia

Menu

23.10.2011

Jesienna sałatka-Insalata autunnale


Oto pomysł na sałatkę, która dla mnie stanowi wartościowe, delikatne i pyszne  danie na bazie sezonowych warzyw i owoców. Nazywa się jesienna,  ponieważ składa się w większości z produktów typowych dla tej pory roku.  Zestaw warzyw to doskonała dawka witamin, a dodatek winogron, orzechów i kasztanów uzupełniają danie w dodatkowe kalorie.

Składniki:/na 4 osoby/
  • kilka liści zielonej sałatki /użyłam strzępiastej/
  • 1 zielone jabłko/można dodać również czerwone/
  • 200 g winogron białych i czarnych
  • 1 finocchio/koper włoski/
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka ugotowanych kasztanów /można pominąć/
  • 1 mała marchew
  • sok z 1 pomarańczy
  • świeża skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól /użyłam morskiej czarnej/ do smaku
  • pieprz do smaku
Aby przygotować fajną sałatkę nie zawsze należy trzymać się ścisłe przepisu.  Można zmieniać dowolnie składniki zastąpić je innymi.  Jeśli nie mamy pod ręką kasztanów możemy z nich zrezygnować,  finocchio /koper włoski/ można zastąpić innym warzywem / chrupiacym, delikatnym i soczystym.....? /Mogę zapewnić wszystkich,  że ta sałatka w takim właśnie zestawie jest  wyśmienita!!

Wykonanie:

Umyć dokładnie wszystkie składniki sałatki.
 Jabłka pokroić w cieniutkie cząstki, winogrona na połówki /usunąć pestki/.
 Finocchio i obraną marchewkę pokroić w cienkie plastry. 
W szklanym pojemniczku przygotować  sos sałatkowy z soku pomarańczowego i oliwy, odrobiny soli i pieprzu. 
Umyć dokładnie sałatę, wysuszyć i  i rozłożyć w salaterce. 
Dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i  polać przygotowaną emulsją. 
Do sosu dodałam niewiele soli, więc moją sałatkę dosoliłam delikatnie czarną sola morską. 
Do dekoracji i dodatkowego aromatu na wierzch sałatki można zetrzeć świeżą skórkę pomarańczową.

Dysponując wszystkimi składnikami możemy w ciągu 10 minut przygotować sałatkę, którą podajemy z dodatkiem świeżutkiej, chrupiącej ciabatty .
Szybko, zdrowo, kolorowo!!!

1 komentarz: