w trakcie tworzenia

Menu

28.10.2011

Pierś z kurczaka grillowana


Polubiłam kuchnię włoską za jej niezwykłą prostotę i sposób komponowania dań.   A to jest  jeden z wielu znanych mi przykładów  w jaki sposób można  szybko i prosto  przygotować
 smaczny , zdrowy posiłek.
Jest to danie mięsne ,którego przygotowanie zajmuję około 20 min.
 W czasie, kiedy marynuje się mięso można  np. upiec ziemniaczki w plastrach  w piekarniku i przygotować ulubioną surówkę.
Najważniejszą jednak rzeczą jest zaopatrzenie się w patelnię do grillowania. Zdecydowanie polecam. Służy ona nie tylko do pieczenia mięsa,ale również kiełbasy,parówek,boczku, no i oczywiście warzyw.
Specjalne rowki sprawiają, że tłuszcz zawarty w  naszym mięsie gromadzi się na dnie patelni.     Dzisiaj nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tej patelni.


Składniki: /ilości dowolne w zależności od naszego apetytu/

  • pierś z kurczaka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • ulubiona przyprawa/ u mnie ziołowa/
  • sól
  • pieprz


Umytą, osuszoną pierś z kurczaka należy pokroić na cienkie plastry/nie rozbijać/, lub kupić gotowe fileciki. Mięso umieścić w misce, posypać pieprzem, przyprawami, delikatnie skropić oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.15-2o min. Rozgrzać mocno patelnię i smażyć mięso z obu stron przez kilka minut. Mięso powinno być lekko przyrumienione z widocznymi brązowymi  prążkami. Kiedy mięso  zmieni swój surowy kolor /na biały/jest gotowe. Mięso jest najsmaczniejsze, soczyste i miękkie jeśli nie smaży się zbyt długo.
Jako  przystawkę podałam sałatkę z grillowanych warzyw,które przygotowuję dzień wcześniej.Warzywa grillowane- zobacz tutaj  - należy pokroić, przyprawić do smaku i polać sosem sałatkowym na bazie oliwy i octu. Doskonałym dodatkiem jest również świeża sałatka.                                             To wartościowe, smaczne i niskokaloryczne danie mięsne można podać na obiad lub 
 kolację z dodatkiem chrupiącego pieczywa i lampką wytrawnego wina.


1 komentarz:

  1. O tak, czasem to własnie taka prostota jest najlepsza. :) Prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń