Warzywa grillowane są znakomitym dodatkiem do mięs pieczonych ,gotowanych i grillowanych. Mogą być również wykorzystane do przyrządzenia sałatek, różnego rodzaju zakąsek ,ale są znakomite same w sobie podane z dodatkiem pieczywa i sosów.
Można użyć dowolnych ,ulubionych warzyw ,a grillowanie ich nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy ,no może odrobinę czasu.
Moje warzywa przygotowałam na patelni do grillowania .
Umyte warzywa należy pokroić w zależności od rodzaju/,z papryki usunąć gniazdka nasienne/.
Tak więc cukinię i bakłażana pokroiłam w kilkumilimetrowe plastry
cebulę,pomidory,” radicchio”/cykorię/ i paprykę wystarczy przekroić na połowę. Warzywa należy bardzo delikatnie posmarować oliwą/przy pomocy pędzelka/ i grillować partiami z obu stron.Czas grillowania jest różny w zależności od rodzaju warzywa. Najszybciej piecze się cukinia , pomidor ,”radicchio” ,trochę dłużej natomiast bakłażan, cebula i papryka.
Gotowe warzywa można skropić lekko oliwą zmieszaną z octem winnym i drobniutko pokrojoną zieloną pietruszką/można użyć kolendry,lub mięty/przyprawić solą i świeżym pieprzem. Można podać je również z aromatycznym dipem czosnkowym lub bazylikowym na bazie jogurtu lub śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz