w trakcie tworzenia

Menu

8.10.2011

Sałatka z pieczonej papryki z serem feta


 Pyszna ,aromatyczna i bardzo prosta sałatka. Można ją przyrządzić błyskawicznie,ale pod warunkiem,że mamy przygotowaną wcześniej pieczoną paprykę.


  Ilości składników dowolne, zależne od apetytu i naszych "możliwości...."
    Do mojej sałatki użyłam:

  Składniki/na 2 osoby/
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 200 g sera feta
  • sól/do smaku/
  • pieprz kolorowy/świeżo zmielony/
     Sos do sałatki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • oregano/do smaku/
  • sól /do smaku/

Wykonanie:
Przygotować sos sałatkowy łącząc ze sobą  wszystkie składniki/ do otrzymania konsystencji emulsji/.Zamiast oregano można  użyć innej ,ulubionej przyprawy, można również dodać odrobinę chilli.
Upieczoną paprykę pokroić w paseczki i  przełożyć do salaterki.Ser feta pokroić w kostkę i dodać do papryki. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem,lekko wymieszać.Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed spożyciem.
Do przygotowania sałatki należy użyć schłodzonych składników . 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam słodycz papryki, którą uwalnia pieczenie jej :) Sama mam ulubioną sałatkę z makaronem i pieczoną papryką w towarzystwie pesto - pycha :)
    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń