w trakcie tworzenia

Menu

9.11.2011

Ciasteczka majonezowe




Bardzo kruche i delikatne ciasteczka, które rozpływają się w ustach.  Są słodziutkie, a smak majonezu zupełnie niewyczuwalny.



Kiedy zobaczyłam ten przepis, a później podobne również na włoskich stronach, nie mogłam się oprzeć. Trochę  z ciekawości, ale również ze względu na prosty sposób ich wykonania no i ten majonez...jakoś mi nie pasował, choć wiem, że piecze się babki majonezowe.
A przecież nie ma nic zaskakującego w produktach użytych do tego przepisu ,bo majonez zawiera  składniki, które dodajemy zwykle do kruchych ciast/szczególnie jeśli jest to majonez domowy/ .
A kalorii lepiej nie liczyć…..bo przecież większość  naszych pysznych  wypieków to  małe „bombki z opóźnionym zapłonem”,no chyba, że są to te, które nie zawierają mąki ,cukru i tłuszczu……….
A więc, kto może niech się skusi..........

Składniki:
  • 100 g masła
  • 100 g zimnego, dobrego  majonezu
  • 50g cukru pudru
  • 270-290 g mąki pszennej
  • cukier kryształ do posypania
  • cukier wanilinowy do smaku

Do przygotowania ciasta można użyć miksera z metalowymi wkładkami do mieszania.
Masło /schłodzone/ pokroić na małe kawałki i utrzeć z cukrem  /odłożyć 2-3 łyżeczki do posypania wierzchu/ na gładką kremową masę.  Następnie  połączyć z zimnym majonezem.  Do tak przygotowanej masy maślano-majonezowej dodawać stopniowo mąkę. Powstałe ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.20-30 min.  Nagrzać piekarnik do temp.190 stopni. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolniczkę i albo rozwałkować /przy użyciu folii... mnie się udało/ i wykrawać różnego rodzaju ciasteczka albo urywać małe kawałki ciasta ,tworząc kulki i spłaszczać je. Ciasteczka "maczać" w cukrze zmieszanym z cukrem wanilinowym / lub posypac wierzch/  i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min do lekkiego zarumienienia się. Ciasteczka zdejmować z blachy przestudzone, ponieważ są bardzo, bardzo kruche.

*Uwaga
-Lepiej uformować małe ciastka, ponieważ duże łamią się.
-Przed pieczeniem należy bardzo delikatnie posypać ciastka cukrem  /kryształ/
-ja posypałam je po upieczeniu cukrem pudrem, ale popełniłam błąd, ponieważ puder rozpuszcza się nawet jeśli ciastka są zimne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz