w trakcie tworzenia

Menu

11.11.2011

Makaron" łazanki " po włosku



Pyszny makaron z kapustą czyli po polsku łazanki, to doskonale nam znane  pełnowartościowe danie obiadowe.

 Przygotowanie" łazanek"  w naszej wersji wymaga odrobinę nakładu pracy ,bo jak tradycja nakazuje kapustę należy ugotować ,wycisnąć, posiekać ,zasmażyć i połączyć z makaronem/najczęściej małe kwadraty/ i lekko podsmażyć .
Moja wersja, po włosku jest o wiele szybsza do przygotowania, bardzo prosta  i równie smaczna.
I jeszcze mała ciekawostka:   makaron łazanki jadamy w naszym kraju na drugie danie, 
a Włosi na pierwsze.

Składniki: /4 porcje/

  • 300-400 g makaronu tagliatelle
  • 400 g kapusty włoskiej
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • oliwa z oliwek
  • malutki kawałek papryczki chilli
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Oczyścić kapustę i pokroić w paski.
 Obrane ziemniaki pokroić w słupki, cebulę w drobną kostkę.
Nastawić wodę na makaron .
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę  z czosnkiem, dodać, papryczkę, kapustę, ziemniaki i chwilę podsmażyć.
 Zalać bulionem i dusić  ok.8-10 min /do miękkości warzyw i odparowania płynu/, doprawić do smaku solą i pieprzem .
W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu.
 Ugotowany , przecedzony makaron dodać do warzyw na patelni i starannie wymieszać/jeśli wymaga doprawić do smaku/ .
 Podawać posypanystartym parmezanem  i zieloną pietruszką. 
Zamiast sera do makaronu można dodać podsmażony, chrupiący boczek.


2 komentarze:

  1. Oryginalny pomysł i smak na pewno też:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa wersja tak znanej u nas powszechnie potrawy :) Dobrze się czegoś dowiedzieć oprócz poślinienia się do monitora :D

    OdpowiedzUsuń