w trakcie tworzenia

Menu

2.11.2011

Eskalopki w sosie z maskarpone i zielonego pieprzu-Scaloppine con mascarpone e pepe verde






Scloppine ,  czyli eskalopki, to kotleciki z cielęciny  lub drobiu, lekko rozbite i smażone najczęściej bez panierowania.
To danie mięsne można przygotowac w ciągu kilku minut. Jest proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Lubię tę formę przygotowania mięsa, nie tylko na ekspresowy sposób wykonania, ale również na  możliwości zmiany  smaków, które są ogromne. Wystarczy zmienić dodatek do sosu, a otrzymamy zupełnie nowe danie. 
 Dziś "scalopine" z serkiem mascarpone i zielonymi ziarenkami pieprzu.

Dodatek  serka mascarpone sprawia,że sos  jest bardzo delikatny i kremowy,a zielony pieprz nadaje potrawie pikanterii i chrupkości.
                                   
Składniki: /4 porcje/
  • 400 g mięsa/cielęciny lub indyka/
  • 30 g masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego
  • 150 g serka mascarpone
  • ¾ szklanki białego,wytrawnego wina
  • łyżka zielonego pieprzu z zalewy
  • sól do smaku
  • mąka/do obtoczenia mięsa/

Wykonanie:
|Mięso należy pokroić w cienkie plastry/ilość i wielkość dowolna/ i delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem. Mięso powinno być cienkie ,ale nie może się rozpadać. Każdy plasterek obtoczyć w mące  i smażyć  na średnio rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła ok.1-2 minut z każdej strony / powinno się delikatnie przyrumienić/ .  Zalać winem i gotować do odparowania alkoholu. Mięso przełożyć na talerz. Przecier rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do utworzonego sosu mięsno -winnego, wymieszać i dodawać stopniowo serek maskarpone. Dusić przez chwilę na  małym ogniu do połączenia się składników i  uzyskania gładkiej konsystencji sosu.   Mięso przełożyć  do sosu, posolić i gotować ok.3-4 min.  Dodać ziarenka pieprzu,  delikatnie wymieszać.  Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty należy go rozcieńczyć gorącą wodą lub bulionem. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Mięso najbardziej lubię w zestawieniu z sałatką, a właściwie z dużą ilością sałatki i nic więcej. Takie danie jest dla mnie najlepszą formą posiłku.

Do przygotowania tej sałatki potrzebowałam kilku gatunków świeżej sałatki  tzw.mix sałatkowy, marchewką w cienkich paseczkach, kilka orzechów włoskich, zielony koper włoski, sól i kolorowy świeżo mielony pieprz  do smaku. Wszystkie składniki sałatki należy wymieszać w salaterce i polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i niewielkiej ilości serka maskarpone.
Doskonałym dodatkiem może być sos czosnkowy.

1 komentarz: