w trakcie tworzenia

Menu

2.11.2011

Fasolowa po włosku czyli Pasta e fagioli

Primo piatto
 Wszyscy doskonale znamy smak i zalety naszej rodzimej fasolówki. Smaczna,pożywna i wartościowa, a najlepiej smakuje w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale również Włosi maja swoją wersję dania, które w pewnym stopniu przypomina nasza zupę. Mają jedną wspólną cechę.Zawierają w swoim składzie fasolę. Sposób wykonania i konsystencja są nieco inne. Zupy we Włoszech są mało popularne,a jak sama nazwa wskazuje przeważa  w tym daniu oczywiście makaron.
Dla mnie jest to jednak zupa .

Podaję tu  przepis, który poznałam kilka lat temu , który  jest tradycją pewnej włoskiej  rodziny,
 a i potrawa  wydaje mi się bardzo  prosta w przygotowaniu  i przede wszystkim smaczna.
Składniki:/na 4  osoby/
  • 300 g fasoli /suchej lub mrożonej np.borlotti/
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • ½ szklanki sosu pomidorowego/passata di pomodoro/
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 250 g krótkiego makaronu/użyłam garganelli/
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • pieprz
  • sól
  • zielona pietruszka /drobno pokrojona/
  • majeranek/kilka listków lub suszony/
Wykonanie:
Jeśli użyjemy do naszego dania suchej fasoli,to należy ją dzień wcześniej,najlepiej wieczorem namoczyć.Ja wykorzystuję świeżą,ale mrożoną fasolę,a  więc wystarczy zalać ją wodą/ilość zależy od ilości porcji i żądanej gęstości/i  gotować bez namaczania. Równocześnie  ,kiedy gotuje się fasola należy przygotować "sugo".Rozdrobnić w mikserze cebulę,marchew,seler i poddusić na oliwie ok.10 min., dodać czosnek/można go później wyjąć/ sos pomidorowy i chwilę gotować, a na koniec wsypać zieloną pietruszkę. Sos powinien lekko zgęstnieć .  Kiedy fasola będzie już miękka należy 3/4 porcji wraz z wodą przelać do miksera, dodać sos  i zmiksować. Otrzymany krem przelać z powrotem do garnka z pozostałą fasolą . Do gotującej się gęstej mieszanki fasolowo -pomidorowej wrzucić makaron i gotować razem ok. 5 min.  Całość należy od czasu do czasu mieszać , aby makaron nie przywarł do dna. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Zdjąć garnek z ognia i pozwolić na mały odpoczynek. W tym czasie makaron powinien stać się miękki i wchłonąć smak. Gotowe danie podawać posypane startym serem parmezan, lub podsmażonymi skwarkami z boczku, dodać kilka listków majeranku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz