w trakcie tworzenia

Menu

27.11.2011

Grillowana pierś z kurczaka z sałatką szpinakowo-ananasową


Szybki, smaczny obiad, który przygotowuję w ciągu 30 min. i nie jest wcale gorszy od tego, któremu muszę poświecić dożo więcej czasu oraz użyć bardziej wyszukanych składników.
Awaryjne ziemniaczki z piekarnika, ekspresowo grillowana pierś z kurczaka i pyszna sałatka ze świeżego szpinaku.
Prosto, smacznie i zdrowo.

Mięso na patelni grillowej smaży się bardzo szybko, jest miękkie, kruchutkie i  wygląda bardzo apetycznie. Jest to moja ulubiona forma pieczenia mięsa. W moim zestawie obiadowym najważniejszą rolę odgrywa jednak sałatka. Świeży ,mocno zielony szpinak, słodko-kwaśny ananas i anyżkowy koper włoski , a do tego odrobina sosu winegret.
Składniki:/ 2 porcje/

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione zioła/użyłam rozmaryn/
  • sól i pieprz do smaku                                                                Składniki sałatki:
  • kilka świeżych liści szpinaku
  • kilka plastrów ananasa/użyłam świeżego/
  • 1 koper włoski/finocchio/
  •  łyżeczka orzeszków piniowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wstawić do piekarnika plastry ziemniaków. Użyłam gotowych , mrożonych ziemniaczków,które piecze się w piekarniku bez tłuszczu. Dokładnie umyć  warzywa. W salaterce układać warstwami szpinak, pokrojony w cienkie plastry koper włoski i kostki ananasa. Posypać orzeszkami piniowym/smaczniejsze są tostowane na patelni/. Doprawić solą przed podaniem.
Do małego słoika wlać oliwę,sok z cytryny,musztardę sól i pieprz. Zamknąć słoiszek i energicznie potrząsać tak, aby wszystkie składniki sosu dokładnie się połączyły. Powstałą w ten sposób jednolitą emulsją polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem..  
Filet umyć, osuszyć, przekroić na pół/ lub na więcej plastrów/, natrzeć oliwą i ziołami. Pozostawić na 15-20 min/można dłużej/. Rozgrzać patelnię grillową,  kłaść mięso i smażyć po kilka minut z obu stron. Pod koniec smażenia  posolić. Mięso powinno być ładnie przyrumienione z widocznymi brązowymi  prążkami. 
Podawać z ziemniaczkami i ulubiona sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz