w trakcie tworzenia

Menu

26.11.2011

Gruszka z pistacjami - propozycja na lekki deser



Uwielbiam gruszki ugotowane w winie i podane z dodatkiem gorzkiej czekolady lub waniliowego kremu i lodów.Ale czasem  trzeba  zrezygnować z tych pysznych i kalorycznych dodatków i zadowolić się wersją odrobinę odchudzoną,choć równie pyszną.

 Gruszka jest doskonała w każdej postaci ,a ugotowana w aromatycznym, korzennym winie pozwala zaspokoić zachciankę na małe co nieco.Delikatnie słodki,bardzo jesienny i  bardzo smaczny deser,a dodatek chrupiących pistacji nadaje owocom ciekawego smaku i  przyjemnego wyglądu.







Składniki: / 1 owoc na  osobę/

  • 1-2 gruszki
  • 500 ml białego wina/deserowe/
  • 1,5 łyżki miodu
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka cytrynowa
  • 2-3 łyżki orzeszków pistacjowych





Wykonanie:
Gruszki obrać,przekroić na pół, pozostawić ogonek,  wyciąć gniazdka nasienne.Owoce skropić sokiem z cytryny.Do małego rondelka wlać wino,dodać 2 łyżki miodu,kilka goździków, szczyptę cynamonu,sok z pomarańczy i skórkę cytrynową. Zagotować,po czym zmniejszyć płomień i włożyć gruszki. Jeśli płynu jest mało należy go uzupełnić/winem lub wodą/Gotować chwilkę/, aż owoce  będą średnio miękkie/, przewrócić delikatnie na druga stronę i pozostawić je w winie do całkowitego przestygnięcia.Zimne gruszki przełożyć na talerzyki posypać posiekanymi orzeszkami, ozdobić świeżą miętą lub melisą,dodać kleksik bitej śmietany .
Syrop winny z gotowanych gruszek można dodać do herbatki lub wody mineralnej.

2 komentarze: