w trakcie tworzenia

Menu

14.11.2011

Kurczak na ostro czyli - Pollo alla diavola

Soczyste,wilgotne,aromatyczne mięso z przyrumienioną i chrupiącą skórką ,to cechy idealnie  upieczonego kurczaka.Każda gospodyni ma swoje sprawdzone metody ,a sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu  i właściwym sposobie pieczenia mięsa.Doskonale o tym wiemy,ale nie zawsze udaje nam się uzyskać te najlepsze efekty.


Pollo alla diavola to bardzo popularny sposób przyrządzania mięsa  z kurczaka.W wersji oryginalnej powinno się piec je  na grillu,ale w warunkach domowych wykorzystujemy do tego celu nasz sprawdzony piekarnik,a często nawet zwykłą patelnię .


Składniki:
  • 1 mały kurczak
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy/użyłam Dijon/
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  •  kawałek papryczki chilli/lub szczypta w proszku/
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn/świeże lub suszone gałązki/
  • pieprz mielony
  • sól
  • papryka mielona słodka
  • tymianek
  • szałwia lu oregano
  • majeranek
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, przekroić na połowę/wykorzystałam tylko połówkę/ i mocno spłaszczyć.Można nawet użyć tłuczka do mięsa. Połączyć ze sobą składniki marynaty.W tym celu do oliwy dodać musztardę,zioła,paprykę,pieprz i sól ,dobrze wymieszać. Należy ostrożnie dozować ostre przyprawy ,bo chociaż  to jest  kurczak po diabelsku możemy doprawić zbyt mocno.Włożyć mięso  do marynaty,  dokładnie obtoczyć i  pozostawić w niej na kilka godzin ,a najlepiej na noc. Wyłożyć mięso  do żaroodpornego naczynia /skórą do góry/obłożyć czosnkiem, rozmarynem  i wstawić do piekarnika nagrzanego do  200 st.Po ok 30 min,kiedy mięso będzie przyrumienione należy obniżyć temperaturę do 160-170 st. dodać  wino  i piec nadal polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Można przykryć wierzch folią aluminiową.Kurczak powinien być gotowy po upływie ok.1 godziny./w zależności od wielkości kurczaka/ Aby sprawdzić, czy jest upieczony, należy wbić widelec w mięso—wypływający sok powinien być przezroczysty. Wyjąć kurczaka z piekarnika, przykryć folią  i odstawić na pół godziny przed podaniem, aby mięso „odpoczęło”
Podawać z warzywami.Mój kurczak smakował doskonale z sałatką z pieczonej papryki przyprawioną octem winnym i oliwą z oliwek.

Buon appetito

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz