w trakcie tworzenia

Menu

6.11.2011

Łosoś na czerwonej cebulce z zielonym pesto

                                                            Secondo piatto

Bardzo smaczny i ciekawy sposób podania pieczonego łososia na czerwonej karmelizowanej cebuli  z dodatkiem zielonego pesto.

Ten ciekawy smakowo i wizualnie zestaw jest doskonałą propozycją podania ryby inaczej,niż robimy to na co-dzień.Nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych i zawsze się udaje.Sposób podania ryby podpatrzyłam na tej stronie i bardzo często korzystam z tego pomysłu zmieniając składniki.

A do przygotowania dania użyłam:
Składniki:/na 4 osoby/
  • 400 g świeżego lub mrożonego filetu z łososia
  •  1 cytryna /sok/
  • przyprawy/ po szczypcie-kolendra, tymianek, bazylia, czosnek ,pieprz /
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/do marynaty/
  • ok.300 g/3 szt/  czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  czerwonego octu winnego
  • ½  szklanki czerwonego wytrawnego wina
  •  4 łyżeczki zielonego  pesto z bazylii lub zielonej pietruszki
Wykonanie:
Przygotować  marynatę z oliwy , soku cytrynowego i ziół.
Filety z łososia/bez skórki/umyć , osuszyć, posolić i i posmarować  przygotowaną marynatą ziołową. Umieścić w pojemniku , przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.30min. w chłodnym miejscu. Nagrzać piekarnik do temp.ok.190°.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć zamarynowaną rybę /przy pomocy metalowej obrączki można uformować owalne kształty/ ,przykryć folią aluminiową i piec ok.20 min.
W międzyczasie przygotować karmelizowaną, czerwoną cebulę.
Obraną cebulę pokroić w krążki .
 Rozgrzać oliwę, dodać cebulę , posolić i dusić na mocnym ogniu kilka minut .
Następnie posypać cebulę cukrem i smażyć jeszcze chwilę do lekkiego skarmelizowania cukru , dodać ocet, wino, a na koniec ok.1/2 szklanki gorącej wody. 
Dusić na małym ogniu  mieszając od czasu do czasu, po czym przykryć częściowo pokrywką i dusić ok.15 min.
 Po upływie tego czasu cebula powinna być ugotowana ,ale wciąż jędrna , a płyn powinien odparować.
Gotową cebulę wyłożyć   na talerzu w kształcie okręgu ,na niej umieścić upieczoną rybę. 
Na wierzch ryby nałożyć pesto.


2 komentarze:

  1. Podoba mi się ta propozycja podania łososia. Mam w zamrażalniku kilka kilogramów bałtyckiego i każdy nowy i ciekawy przepis jest cenny. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo elegancko sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń