w trakcie tworzenia

Menu

20.01.2012

Deser z mango




 W środku zimy odrobina słoneczka w szklanych pucharkach.
Delikatny,smaczny, i orzeźwiający  deser na każdą porę roku,ale pod warunkiem,że mamy pod ręką pyszny,dojrzały owoc mango.  W ostateczności możemy zastąpić go gotowym w syropie, ale.....zdecydowanie wolę świeży owoc mango.

 Składniki:

  • 2 dojrzałe,obrane owoce mango 
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g serka ricotta
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 50 g cukru
  • 200 ml wody
  • cynamon w proszku do dekoracji /oraz szczypta szafranu/


Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem i laską cynamonu .Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.15 min.do otrzymania gęstego syropu.Owoce mango pokroić w kostkę/część można odłożyć do dekoracji/dodać do gorącego syropu i gotować  ok.5 min. Odstawić do wystudzenia,wyjąć laskę cynamonu. Twarożek wymieszać z jogurtem,miodem i sokiem z cytryny.Dodać wiórka kokosowe.Ostudzone owoce mango nakładać na przemian z masą jogurtową do szklanych pucharków. Nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1-2  godz. Przed podaniem deser udekorować świeżymi plastrami mango i delikatnie posypać cynamonem.Mój deser posypałam dodatkowo szczyptą szafranu.



1 komentarz: