w trakcie tworzenia

Menu

21.01.2012

Kolorowe gnocchi z sosem pomidorowym

Każdy je zna, każdy chyba je lubi .Są łatwe w przygotowaniu ,choć trochę pracochłonne.To moje ulubione gnocchi ,albo jak kto woli kopytka,kluseczki ziemniaczane,paluszki/ u mnie mini/Można je podawać na wiele sposobów,można formować rózne kształty,ale podstawowym składnikiem  zawsze ziemniaki.





Składniki dla 4 / 6 osób

  • 1 kg ziemniaków 
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko 
  • łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ugotowanego,przetartego dobrze odsączonego szpinaku
  • mąka do podsypania ciasta
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, zmielić w maszynce lub przetrzeć przez praskę do ziemniaków. Wymieszać z mąką, skrobia,jajkiem i szczyptą soli.Wyrobić ciasto.Podzielić  na 3 części Jedną cześć odłożyć,a pozostałe zabarwić  przecierem pomidorowym i szpinakiem.W razie potrzeby dodać mąkę. Z każdej części ciasta uformować cienkie wałeczki.Pokroić na małe kawałki  ,które umieścić na stolnicy dobrze omączonejMożna widelcem nadać im   charakterystyczne rowki,ale  jest to dość pracochłonne więc moje kluseczki pozostały zupełnie gładkie.Gotować porcjami w dużej ilości posolonej wody.Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch są gotowe.
Podawać gorące z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego. 



5 komentarzy: