w trakcie tworzenia

Menu

22.01.2012

Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw


    Aromatyczny sos pomidorowy, który jest doskonałym dodatkiem do makaronów, zapiekanek, pulpetów i innych mięs,  gości w mojej kuchni bardzo często. W sezonie przygotowuję go ze świeżych pomidorów, ale kiedy ich brak doskonale sprawdza się dobrej jakości/ważne/ przecier pomidorowy w butelce lub pomidory konserwowe. Każdy makaron z dodatkiem takiego sosu smakuje wyśmienicie i nie wymaga już żadnych innych dodatków.
    Składniki:

    • 500 ml przecieru pomidorowego/passata/w butelce
    • 1 mała cebulka
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 marchewka
    • kawałek selera naciowego
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka masła 
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • sól i pieprz do smaku
    • kilka listków świeżej bazylii
    • lub inne ulubione zioła suszone/oregano,majeranek,papryka/
    Przygotowanie:

    Warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę.
    Bardzo często używam blendera i delikatnie rozdrabniam warzywa.
    Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić jarzyny i podsmażyć je kilka minut.
    Dodać bulion i jeszcze chwilkę poddusić . 
    Do podgotowanych warzyw dodać przecier pomidorowy, sól, cukier i pieprz.
    Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i dusić całość ok.15 min.
    Sos  powinien gotować się pod przykryciem, ale pokrywka nie powinna szczelnie przylegać. /można oddzielić ją od patelni drewnianą łyżką/.
    Pod koniec gotowania sosu dodać masło i bazylię. 
    Jeśli w czasie gotowania ubyło zbyt dużo płynu i sos wydaje się zbyt gesty można uzupełnić go bulionem lub zwykłą wodą. 
    Warzywa można delikatnie rozgnieść widelcem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz