w trakcie tworzenia

Menu

14.02.2012

Ciacho czekoladowe z orzechami i białym kremem



To już chyba/a właściwie  na pewno/ostatnie słodkie serduszko,które przygotowałam  z okazji Walentynek.Każda okazja ,nawet ta banalna jest dobra,by pobudzić wyobraźnię i zmotywować do działania.Mniejsze,czy większe święto......,ale bez nich nudny i monotonny byłby świat.
                                                 dodane z internetu
Wszystkim zakochanym przesyłam buziaki......


Moje ciastka czekoladowe z dodatkiem orzechów i odrobiny rumu powstało zupełnie przypadkowo.Miało być ciasto przekładane kremem,a powstały serduszka pod śnieżną pierzynką.To chyba ta pogoda za oknem tak podziałała.Ciastka wyszły pyszne,a dodatek puszystego kremu serowego  świetnie skomponował się z czekoladowym smakiem.
Składniki:
ciasto:
  • 1,5 tabliczki   gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jaja
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rumu


krem: 
  • 200 g serka kremowego typu 'Philadelphia'
  •  5 dag masła
  •  2  łyżki rumu/może być brandy/  
  •  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru)
  •  3/4  szklanki  cukru pudru


Wykonanie
Formę kwadratową o boku 22  cm wyłożyć papierem do pieczenia. Można lekko posmarować np. olejem. Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić w kapeli wodnej lub w mikrofalówce. W głębokiej misce połączyć masło z cukrem ,wanilią i czekoladą za pomocą miksera/na  średnich obrotach/ Do zimnej masy dodawać po jednym jajku , a na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sól. Dodać pokrojone orzechy ,rum i wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej foremki i piec ok.30/35 min. Może się zdarzyć, że ciasto po upieczeniu lekko opadnie ,ale to nic nie szkodzi. Ciasto pozostawić do wystudzenia  zimnego wykrawać dowolne ciastka w formie serduszek. Przygotować krem. Wszystkie składniki należy wyjąć wcześniej z lodówki i  utrzeć razem na gładką masę. Wyłożyć na wierzch każdego ciasteczka i  wyrównać. Polać ozdobnie polewa czekoladowa lub posypać kolorowym cukrem.
Kolorowy cukier zrobiłam kilka dni wcześniej. Zwykły cukier kryształ skropiłam kolorowym likierem/Alchermes/ i pozostawiłam do wysuszenia.
Skrawki  i okruchy ,które powstają po wykrojeniu ciast doskonale nadają się do przygotowania deseru/jeśli wcześniej nie zostaną zjedzone/


1 komentarz: