w trakcie tworzenia

Menu

29.02.2012

Dziś na obiad....kotlet "odchudzony"



Obiadek "odchudzony",  a dodatkowo wzbogacony zdrowymi otrębami to propozycja dla  osób liczących kalorie. Czasami tak trzeba, a sczególnie wówczas, gdy trudno zapiąć guzik przy spodniach lub dosunąć zameczek. Delikatnie, bez wyrzeczeń, ale konsekwentnie....i byle do wiosny.

Miałam wielką ochotę na kotlecik w chrupiącej panierce i niewiele brakowało by zaspokoić tę zachciankę w tradycyjny sposób. Ale od czego są pomysłowe kombinacje zastąpienia kalorycznej panierki czymś lżejszym?Zamiast zwykłej tartej bułeczki na talerzyku znalazły się otręby pszenne, które doskonale nadają się do panierowania,  z jajka usunęłam żółtko i ustawiłam piekarnik na 180 st.C.  Dziś nie będzie smażenia.

Składniki/dla 2 osób/
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do drobiu /własna lub gotowa/
  •  szczypta czosnku granulowanego /jeśli nie ma go w przyprawie/
  • 1 białko kurze
  • 2-3 łyżki otrębów pszennych/dodałam 1 łyżkę bułki tartej z grahamki/
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
oraz 
jako dodatek:
mix warzyw /kalafior, brokuł,marchew/


Wykonanie:
Białko ubić delikatnie widelcem w miseczce, dodać sól, pieprz i przyprawę do drobiu. Rozbite kawałki  mięsa włożyć do miseczki  z białkiem , tak aby były całkowicie zanurzone, przykryć folią i pozostawić  w chłodnym miejscu /moje  odłożyłam na ok.30 min./ Warzywa ugotować /najlepiej na parze/.Blachę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, który delikatnie posmarować oliwą. Mięso wyjąć z  białkowej  przyprawy, obtaczać z obu stron w otrębach i układać na  blasze. Wstawić do piekarnika i zapiekać   z obu stron ok.15 min. /czas  zależy w dużej mierze od mocy naszego piekarnika , panierka powinna się lekko zarumienić/.
Gorące kotleciki podawać z dodatkiem ugotowanych warzyw lekko skropionych octem jabłkowym /lub sokiem z cytryny/. 
Oczywiście jeśli nie chcemy za bardzo odchudzić naszego kotleta, to część panierki może stanowić zwykła bułka tarta lub płatki kukurydziane, a nawet orzeszki, kotlety możemy usmażyć na tłuszczu i podawać z ziemniaczkami /lub frytkami/ oraz warzywami doprawionymi sosem sałatkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz