w trakcie tworzenia

Menu

28.02.2012

Eskalopki drobiowe w pomarańczach




Mięso w pomarańczach można przygotować na wiele sposobów. W moich przepisach króluje  tylko ten jeden jedyny i jestem mu wierna od lat .
Kiedy po raz pierwszy widziałam w jaki sposób przygotowuje się kaczkę w pomarańczach - byłam mono zaskoczona .Nazwa wskazuje na wyszukane i niebanalne danie i rzeczywiście tak jest, ale sposób przygotowania bardzo  prosty .
Dwa składniki ,niewiele przypraw i to wszystko by wyczarować danie doskonałe. Pierś z kurczaka w pomarańczach jest również bardzo ciekawą i elegancką formą przygotowania dania mięsnego. Dodatkowa zaleta :smacznie i szybko.


 Składniki:/ dla 2osób/
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 pomarańcze/ i skórka z jednej/
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml  bulionu warzywnego
  •  mały kieliszek likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/do smażenia/
  • sól,pieprz do smaku



                                       Wykonanie:
Zetrzeć skórkę z pomarańczy/wystarczy z jednej szt./wycisnąć sok .
Mięso pokroić w cienkie plastry/można lekko rozbić drewnianym tłuczkiem/.Doprawić z obu stron solą i pieprzem ,a następnie obtoczyć  w mące.Mięso smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron Doprawić do smaku solą i pieprzem .Podsmażone  mięso zalać winem zmieszanym z likierem i gotować chwilę do odparowania alkoholu. Dodać wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy .Dusić mięso na małym ogniu ok.6-10 min.
W tym czasie sos powinien zgęstnieć i taki najbardziej lubię/bez dodatkowego zagęszczania/

Pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób najbardziej smakuje mi z dodatkiem sałatki z kopru włoskiego i pomarańczy przyprawionej oliwą i octem balsamicznym.

1 komentarz: