w trakcie tworzenia

Menu

11.02.2012

Kremowe risotto w porach.....



Przynajmniej jeden raz w tygodniu w moim jadłospisie  pojawia się risotto.Tak więc obok makaronów ryż zajmuje jedno z czołowych miejsc w mojej kuchni.Nie może go zabraknąć. A Możliwości przygotowania risotto są ogromne.

Podobnie jak makarony możemy łączyć je z czym tylko zechcemy/jak zawsze z pewna rozwagą./
Ryż lubi towarzystwo warzyw więc możemy  tworzyć bez ograniczeń przeróżne zestawienia tych składników.
Moja dzisiejsza propozycja to risotto z porem ,a właściwie w porach, bo  dodatkowo każdą porcję porowego ryżu umieściłam w miseczkach wyłożonych od wewnątrz tym warzywem.

Składniki/na 2 osoby/

  • 160-200 g ryżu Carnaroli/lub innego na risotto/
  • 2 pory/jasne części/
  • ok.1/2 szklanki  białego musującego wina/ewentualnie szampana//
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • 60 g serka mascarpone
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżeczka  masła
  • łyżka  oliwy z oliwek
  • kawałeczek papryczki chilli
  • kilka listków zielonej pietruszki
  • sól,pieprz do smaku

Wykonanie:


Pory dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeden por potrzebny jest do wyłożenia miseczek, w więc należy go sparzyć w gorącej wodzie i delikatnie "rozebrać", w ten sposób by otrzymać pojedyncze liście. Jeśli mamy ochotę zjeść dodatkowo liście pora wraz z  ryżem, powinny być one wystarczająco miękkie. Szklane miseczki/wielkości jednej porcji/wyłożyć od wewnątrz  ściśle liśćmi .
Drugi por należy pokroić w paseczki. Rozgrzać masło i oliwę na głębokiej patelni. Dodać pokrojony por,odrobinę ostrej papryczki  i lekko poddusić/ok.5 min/. Do pora dodać ryż i smażyć/na wolnym ogniu/ jeszcze kilka minut, aż ryż wchłonie większość tłuszczu.  Podlać całość winem/zwiększyć ogień/ i odparować alkohol. Oczywiście w zasięgu ręki/tak jak zawsze przy gotowaniu risotto/ należy postawić na wolnym ogniu bulion,który powinien być przez cały czas gorący.  Podlewać nim stopniowo ryż /małą chochelką/, kontynuując mieszanie. Kiedy ryż wchłonie  płyn należy dodać do niego kolejną porcję tak,  by był delikatnie przykryty.
  Po 15-18 min.risotto powinno być gotowe. Naczynie należy zdjąć z ognia , dodać do ryżu serek mascarpone,starty parmezan,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać/można dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę/ 
Gorący ryż nałożyć do miseczek, przykryć  liśćmi  pora,które wystają poza miseczkę i pozostawić na kilka minut.Przed podaniem miseczki z risotto włożyć do naczynia z wodą i podgrzać.
 Przełożyć na talerze odwracając miseczkę do góry dnem.

1 komentarz: