w trakcie tworzenia

Menu

12.02.2012

Kolorowe serduszka


I znów czerwony kolor i znowu serduszka, ale można miło spędzić przy nich trochę wolnego czasu,a przede wszystkim zrelaksować się....A może zjawi się jakiś niezapowiedziany gość.......?


Serduszka można upiec z dowolnego,ulubionego kruchego ciasta/do moich dodałam troszkę migdałów i kakao/ i ozdobić w dowolny sposób.
Do ozdoby użyłam w większości naturalnych składników:białej i gorzkiej czekolady,orzechów, miodu,a jedynie ,by uzyskać intensywny czerwony kolor lukru, należy dodać odrobinę spożywczego barwnika.Wykorzystałam również resztki kolorowych cukiereczków i cukrowe różyczki.


Na kruche ciasto użyłam:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g maki migdałowej/lub bardzo drobno zmielone migdały/
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g  schłodzonego masła
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • 2-3 łyżki zimnej wody/ tylko jeśli zajdzie potrzeba/
  • mąka do podsypania


Z podanych składników wyrobić kruche ciasto.Do części dodać łyżkę ciemnego kakao.Ciasto schłodzić w lodówce ok.30 min.Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wykrawać serduszka.Ilość otrzymanych ciasteczek zależy od wielkości foremek.Serduszka piec w nagrzanym piekarniku/180st/ przez 15 -20 min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz