w trakcie tworzenia

Menu

5.02.2012

Lasagne z ricottą i tymiankiem


Lasagne z serem ricotta, todość nietypowa zapiekanka, ale  bardzo smaczna i delikatna.
Oczywiście różnica  między tą najbardziej popularną  polega jedynie na uzyciu innych składników, gdzie rolę sosu mięsno -pomidorowego zastępuje ricotta.

Lasgne  przygotowuje się   znacznie szybciej jeśli użyjemy gotowych płatów, które nie wymagają wstępnego obgotowania.....pozostaje nam tylko przygotować sos beszamelowy i ułożyć wszystkie składniki w naczyniu do zapiekania.
Jeśli makaron wymaga wstępnego gotowania lub lubimy miękkie ciasto, płaty należy wcześniej obgotować  w wodzie z dodatkiem 1,2 łyżek oleju.

Składniki:/na 4 osoby/
  • 250 g płatów lasagne
  • 500 g sera ricotta
  • 150 g sera parmezan lub Grana Padano
  • kilka listków świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek/ok.4 łyżek/
  • sól, pieprz do smaku

na sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 40 g mąki
  • sól,pieprz,gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
Przygotować sos beszamelowy w/g  tego przepisu .
Ser ricotta przełożyć o miski, dodać 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ciepłej wody, sól, pieprz, rozdrobniony tymianek/ok 1/2 łyżeczki/ i dokładnie wymieszać. 
Do sosu beszamelowego dodać starty ser/ok.100g/ .
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
Na dno wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego ,a następnie układać warstwami -płaty ciasta, na płaty rozłożyć warstwę sera,-płaty, warstwę beszamelu i znowu  -płaty, ser, płaty  i zakończyć sosem beszamelowym /4 warstwy makaronu, 2 warstwy sera i 3 warstwy sosu/.
Wierzch posypać pozostałym serem, listkami tymianku i wstawić do nagrzanego  piekarnika . Zapiekać w temperaturze 160-170 st, do chwili , aż wierzch  zarumieni się.
Na moją zapiekankę czekałam ponad 30 min.



1 komentarz: