w trakcie tworzenia

Menu

24.02.2012

Owoce pod otrębową kołderką

czyli  angielska specjalność Apple Crumble-deser znany,uwielbiany, a sporządzany na wiele sposobów i przy zasastosowniu różnorodnych owoców. Dzisiaj  większość mąki zastąpiłam- mieszanką otrąb. Deser zawiera dużo cennych substancji odżywczych /a głównie  błonnika/, które   korzystnie wpływają na nasz organizm szczególnie  zimową porą.

Składniki:
  • ok.1 kg  jabłek /najlepsza szara reneta/
  • 150 g śliwek suszonych/bez pestek/
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru/użyłam trzcinowego/
  • 50 g granulowanych otrębów pszennych
kruszonka:
  • 120-150 g miękkiego masła
  • 80 g cukru/ użyłam trzcinowego/
  • 50 g mąki pszennej/użyłam razowej/ 
  • 80 g otrębów owsianych
  • 80 g otrębów żytnich
  • cukier waniliowy
  •  szczypta soli
  • 80 g  orzechów/mix/
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać,  i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone śliwki/jeśli są zbyt suche można je wcześniej namoczyć/ i otręby granulowane, wymieszać. Przygotowaną żaroodporną  foremkę do zapiekania posmarować masłem/ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia/ .Można użyć jednej większej foremki lub kilka mniejszych /takich na jeden raz/.Przygotowane jabłka wyłożyć do foremek . W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, tak aby otrzymać masę o konsystencji kruszonki./dodać połowę orzechów/.I taką właśnie  kruszonką posypać owoce.Na wierzch wyłożyć pozostałe orzechy. Piec w rozgrzanym piekarniku/180 st./  około 30-35 min.
Najlepszy jest jedzony na ciepło,ale po zimnym też nie zostało śladu....
Jeśli deser  wydaje nam się zbyt suchy, można wzbogacić go dodatkiem jogurtu naturalnego  wymieszanego z miodem lub po prostu konkretnym kleksem bitej śmietany/dla nie dbających o linię/.



1 komentarz: