w trakcie tworzenia

Menu

24.02.2012

Sałatka z gruszek,rukoli i gorgonzoli

....i  serkiem pleśniowym oraz orzechami. Kto zna kompozycję tych smaków- wie doskonale, że jest to uczta dla podniebienia , a kto nie próbował tego zestawu nie powinien zwlekać.
Nie wszyscy lubią sery  z niebieską pleśnią i chyba jest to jedyna wymówka. Ale..... jeśli zamiast  sera pleśniowego dodamy nasz ulubiony sos twarożkowy  lub jogurtowy , to otrzymamy może  niewielką namiastkę tego właśnie rarytasu. Tak bywa, że każdy z domowników lubi coś innego.
z jogurtem greckim
z gorgonzolą


Składniki:/ dla 3 osób,czyli 2 porcje plus ..............repeta/
  • 3 dość twarde gruszki
  • garść rukoli
  • ok.10 dag sera z niebieską pleśnią /użyłam gorgonzolę/
  • garść orzechów włoskich /polecam również nerkowce/
  • 1,5 łyżki  miodu /użyłam eukaliptusowy/
  • 1  łyżka octu winnego /białego/
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Sałatę wypłukać i osuszyć. Gruszki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry /bez obierania/. Jeżeli  gruszki są świeże i soczyste  wówczas są  już gotowe do użycia. Ale  o tej porze roku jest już trudniej o jędrne, chrupiące gruchy więc  można zapiec je bardzo krótko w piekarniku,w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem /ok.10 min w temp.180 st./Z miodu, octu i oliwy  przygotować sos. Wymieszane dokładnie  składniki sosu doprawić do smaku solą i pieprzem. Na półmisku rozłożyć warstwę rukoli. Na sałacie ułożyć plastry gruszek, kawałeczki sera, orzechy. Całość skropić przygotowanym sosem miodowym. 
Można jeść bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz