w trakcie tworzenia

Menu

26.02.2012

Zimowy tercet sałatkowy czyli .....

....  słodko kwaśny ananas i chrupiący anyżkowy koper włoski, a uzupełnieniem są świeże liście szpinaku,które kolorystycznie i smakowo świetnie komponują  z żółto białym towarzystwem.
Delikatny sos sałatkowy,  świeżo  zmielony pieprz kolorowy , garść orzeszków piniowych
 i zestaw sałatkowy w komplecie.  Jako dodatek...... może chrupiąca bagietka i....trudno się oprzeć.
Tak wyglądała moja ostatnia kolacja.
                              Doskonała, orzeźwiająca sałatka pełna witamin, to zimą prawdziwa uczta.
Ananas dojrzewa latem , ale obecnie jest dostępny przez cały rok,a jeśli nie świeży, to  z puszeczki....





Składniki: ilości dowolne/

świeży ananas
koper włoski
świeże liście szpinaku
orzeszki piniowe
sól
pieprz kolorowy
sos sałatkowy/oliwa z oliwek,sok z cytryny/






Wykonanie:
Ananas obrać, wyciąć zdrewniałe części i pokroić w  kostkę.
Koper włoski obrać z twardych liści, oczyścić z włókien i pokroić w cieniutkie plasterki.
Szpinak dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
Orzeszki lekko przyrumienić na patelni.
Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym.
W szklanej salaterce ułożyć warstwami ananasa i warzywa,skropić sosem sałatkowym, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Całość posypać orzeszkami. 
Choć koper włoski jest jeszcze mało popularny w naszym kraju zachęcam chociaż do spróbowania go.We  Włoszech jest bardzo popularny i doceniany.
Proponuję przygotować  pyszny sok z dodatkiem tego warzywa zobacz tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz