w trakcie tworzenia

Menu

27.02.2012

Tagliatelle z sosem szpinakowym i migdałami

Moje dyżurne danie z makaronu. Smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. 
Szpinak mam zawsze w zamrażalce , a kawałeczek sera również się znajdzie.  Ale jest to propozycja tylko  dla tych, którzy lubią szpinak i nie wiążą z nim przykrych wspomnień.

O zaletach tych zielonych liści wiemy bardzo dużo , a że można przygotować go na bardzo wiele sposobów, powinien częściej gościć na naszych stołach. We włoskiej kuchni szpinak to podstawa większości zapiekanek, tart, farszów serowych i mięsnych,  sosów i sałatek.


Składniki/ dla 2 osób/

  • 160-200g makaronu wstążki /tagliatelle/
  • 150 g szpinaku/ nie rozdrobniony/ 
  • 50-80 g sera żółtego, który łatwo się topi//
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałeczek papryczki chili
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron  ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać masło z czosnkiem i papryczką . Dodać rozmrożony szpinak, posolić i dusić  ok.5 min. Dodać pokrojony ser, mleko i gotować na małym ogniu . Ser powinien się  w tym czasie rozpuścić. Przecedzić makaron , dodać do sosu serowo-szpinakowego i delikatnie wymieszać.
Na suchej patelni podpiec lekko płatki migdałowe. 
Makaron przełożyć na talerze ,doprawić świeżo zmielonym pieprzem i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Buon appetito.

Zamiast szpinaku mrożonego używam często świeże, młode liście tej rośliny.Przygotowuje je podobnie. Wystarczy dokładnie umyte liscie warzywa poddusić do miekkości na oliwie lub maśle bez wcześniejszego gotowania.Szpinak taki zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze.

2 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda! Uwielbiam tagliatelle, uwielbiam szpinak!

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się w zupełności, takie dania są zupełnym zaprzeczeniem panujących stereotypów o paskudnym szpinaku. odpowiednio przygotowany jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń