w trakcie tworzenia

Menu

3.03.2012

Farfalle z gorgonzolą i orzechami włoskimi


Dla smakoszy serów pleśniowych proste i smaczne danie makaronowe.
Ser gorgonzola, orzechy włoskie i makaron to trzy składniki, z których możemy przygotować szybkie
 i ciekawe smakowo danie.
Ci, którzy nie przepadają za niebieską pleśnią mogą przygotować sos z innego, ulubionego serka,który ma kremową konsystencję i  łatwo się topi.




Składniki/dla 4 osób/
  • 320-400 g makaronu farfalle
  • 150 g gorgonzoli/ dolce/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki mleka
  • ok.10  połówek orzechów włoskich
  •  zielona pietruszka




Wykonanie:
Ser rozdrobnić i włożyć na rozgrzaną patelnię, dodać mleko.  Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się gorgonzoli i powstania kremowego sosu. Dodać pokruszone orzechy i lekko podgrzewać ok 2-3 min.Ugotowany w międzyczasie makaron odcedzić i połączyć kremem serowym/na patelni/,delikatnie wymieszać i podawać z dodatkiem zielonej pietruszki.


3 komentarze:

  1. ależ piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodaj proszę banerek i do tego przepisu :) chętnie go dołączę do akcji Makarony Świata :)

    OdpowiedzUsuń