w trakcie tworzenia

Menu

4.03.2012

Makaron penne z zielonym pieprzem

Niezwykle aromatyczne i mocno pikantne danie z wykorzystaniem makaronu penne.
Nietypowe połączenie składników sprawia ,że jest to danie bardzo smaczne i niezwykle ciekawe smakowo.Dodatek orzechów i zielonego pieprzu nadają potrawie  delikatnej chrupkości ,śmietana łagodzi bardzo pikantny  smak ,a skórka pomarańczowa uzupełnia całość  cytrusowym akcentem.




Składniki:/dla 4 osób/
 
  • 400 g makaronu penne
  •  2 łyżki pieprzu zielonego  w zalewie
  • 100 ml śmietanki /do zup i sosów/
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • kilka orzechów włoskich
  • skórka starta z jednej pomarańczy/EKO/
  • sól do smaku
  • świeże listki mięty lub melisy/do dekoracji/



Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g instrukcji na opakowaniu. Pomarańcze/najlepiej nie spryskiwane/ dokładnie umyć, osuszyć i przy pomocy specjalnego nożyka zetrzeć skórkę. Do szklanej miski wsypać pieprz/odsączony z zalewy/ i lekko zgnieść widelcem, połączyć z oliwą, dodać drobno pokrojone orzechy, wlać śmietanę  i wymieszać. Przecedzić  ugotowany makaron i połączyć z sosem śmietanowym ,szybko wymieszać  i nakładać na /podgrzane/talerze.

 Każdą  porcję  posypać skórką pomarańczową i  ozdobić listkiem mięty lub melisy.


1 komentarz:

  1. pieprz w zalewie? muszę się porozglądać w sklepie za takim cudem.

    OdpowiedzUsuń