w trakcie tworzenia

Menu

20.03.2012

Makaron świderki/ fusilli/ w pesto z rukoli

Pesto  z rukoli ma piękny intensywnie zielony kolor. Ma mocny zdecydowany smak,  lekko orzechowy i ciut gorzki.
Ale wystarczy dodać  odrobinę kremowego serka, by  delikatnie go złagodzić. 
Podobnie jak pesto z bazylii również doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów.
Dzięki temu możemy przygotować szybkie, aromatyczne danie makaronowe.




Składniki:/dla 4 osób/


  • 320 g  makaronu świderki/fusilli/
  • 50-80 g rukoli
  • 50 g orzeszków piniowych/użyłam migdały/
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego sera parmezan
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstravergine







Wykonanie:


Pesto: rukolę umyć,osuszyć  odciąć końcówki. W melakserze zmiksować razem  orzeszki/migdały/3-4 łyżki oliwy z oliwek i czosnek. Następnie dodać rukolę i miksując dodać resztę oliwy do uzyskania kremowej konsystencji. Na samym końcu dodać ser. Można przygotować większą ilość pesto,  przełożyć do małych pojemniczków ,zamrozić i  wykorzystać kiedy tylko mamy ochotę

 Pesto odstawić do schłodzenia. Aby zachować soczystą zieleń sosu należy miksować go krótko, w schłodzonym  pojemniku.
Makaron ugotować w/g zaleceń producenta, przecedzić i połączyć z zimnym  pesto/ilość wg uznania i naszego gustu/ Sos można  rozrzedzić odrobiną wody z gotującego  się makaronu lub połączyć z ulubionym kremowym serkiem. Podawać  zaraz po przyrządzeniu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz