w trakcie tworzenia

Menu

19.03.2012

Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym





Sos grzybowy to jeden z najbardziej znanych i lubianych dodatków do dań mięsnych i makaronowych. Najsmaczniejszy to ten przygotowany w sezonie grzybobrania: pachnący,aromatyczny i bardzo smaczny. W ciągu całego roku możemy jednak korzystać z naszych przetworów, mrożonek i suszów.
Do przygotowania  tego makaronu tagliatelle  użyłam  grzybów o nazwie
 pioppini /poch.Italia/
Grzybki maja bardzo ładny brązowy kolor, są malutkie i pachnące.Są one idealne do przygotowania sosu grzybowego z dodatkiem śmietany.

Składniki/ dla 4 osób/



  • 320-400 g makaronu tagliatelle
  • 250 g grzybów/świeże, mrożone,z zalewy/
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany/do gotowania/
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona, świeża  pietruszka

tabela wartości próbna!!!!!



Wykonanie:
Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać grzyby i dusić kila minut na małym ogniu. Wlać wino , zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i zagotować i zdjąć z ognia. W  międzyczasie ugotować al dente makaron/ w dużej ilości osolonej wody/. Przecedzony, gorący makaron wsypać na patelnię z sosem grzybowym. Delikatnie zamieszać i podawać zaraz po przyrządzeniu.
Posypać obficie zieloną pietruszką.




2 komentarze:

  1. Przepiękne zdjęcia! A sposób na makaron z pewnością bardzo smaczny. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne są te małe grzybki;)

    OdpowiedzUsuń