w trakcie tworzenia

Menu

14.03.2012

Makaron kolanka w kremowym sosie z ciecierzycy

Pipe rigate con crema di ceci
Ciecierzyca to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym.
Pyszne sałatki, pasty do chleba, zupy, a nawet ciasta i przekąski do chrupania.... to przykłady, że z ciecierzycy można przygotować fajne i urozmaicone dania.

Tym razem ciecierzyca znalazła miejsce na talerzu  w towarzystwie makaronu.
Bardzo odżywcze  i smaczne danie. Ale dla wielbicieli makaronu to oczywiste.
W każdej postaci i połączeniu  smakuje zawsze wybornie.Ciecierzycę można ugotować samodzielnie lub wykorzystać  gotową ze słoiczka lub puszki. 


Składniki:/dla 2 osób/
  • 160 g makaronu kolanka
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta papryki  chili
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g  zaleceń producenta. Na głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dusić kilka minut/nie przyrumieniać/. Pomidorki przekroić na pół, usunąć pestki , dodać do cebuli. Ciecierzycę przecedzić z zalewy, podzielić na dwie części. Jedną część wrzucić na patelnię z duszonymi warzywami, doprawić do smaku, dodać 1/2 łyżki kuminu, dokładnie wymieszać i kontynuować gotowanie na bardzo małym ogniu/kilka minut/. Drugą część ziaren włożyć do blendera , dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zmiksować na gładki krem. Gęstość kremu regulować wodą /z gotującego się makaronu/, ale nie powinien być zbyt rzadki.  Dodać pozostałe ziarna kminu  i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Krem przełożyć do rondelka i lekko podgrzać/osobno, nie z warzywami na patelni/. Ugotowany, przecedzony makaron przełożyć na patelnię z gorącymi warzywami, wymieszać doprawić do smaku solą i pierzem.
Na talerzach rozłożyć warstwę kremu  z ciecierzycy ,a na nim makaron z warzywami.
Podawać  gorący zaraz po przyrządzeniu.


Talerz gorącego makaronu z ciecierzycą to doskonała dawka energii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz