w trakcie tworzenia

Menu

11.03.2012

Łosoś w pistacjowej panierce


Dzisiejsze danie przygotowałam z gotowych mrożonych filetów z łososia.  Oczywiście zdecydowanie wolę tego świeżego, ale nie zawsze  można go mieć w zasięgu ręki, a lodówka jest  przecież tak blisko, a w niej zawsze jakiś  zapas....

 Dodatek orzeszków pistacjowych  nadaje rybie  doskonały charakteryczny i zdecydowany  smak i właściwie nie wymaga ona zbyt wielu  przypraw /dodałam,bo lubię zioła/.
Orzechy świetnie komponują z łososiem choć  jedząc to danie  nie byłam pewna czy główną rolę na talerzu odgrywa ryba, czy orzeszki pistacjowe....ale ryba jest tu jednak najważniejsza,  a pistacje są tylko świetnym dodatkiem..

I jeszcze jeden ważny szczegół: nie wiem ,czy można łączyć ryby z kalafiorem i brokułami?????
Słyszałam, że nie jest to prawidłowy zestw.....................



 Składniki/dla 2 osób/
  • 1 duży filet/stek/ z łososia
  • 100 g orzeszków pistacjowych
  • łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki przypraw do ryby
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól,pieprz do smaku
  • łuszcz do smażenia/oliwa z oliwek  i masło/


Wykonanie:

Posiekać drobno orzeszki pistacjowe i zmieszać z bułka tartą.
 Rybę dokładnie wypłukać  i osuszyć papierowym ręcznikiem .
 Skropić sokiem z cytryny.
Doprawić delikatnie przyprawą do ryb, posolić  i dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce orzechowej.
Rybę można piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masełkiem , ale mój filet usmażyłam  na patelni.
 W tym celu  należy rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i smażyć chwilę z obu stron .
Panierka powinna być delikatnie  przyrumieniona ,a środek ryby powinien zachować  lekko różowy kolor/nie zawsze mi  się to udaje/


Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanej rybki jest sałatka z gotowanych warzyw i ryż bosmati.

1 komentarz: