w trakcie tworzenia

Menu

24.03.2012

Mielone trochę inaczej niż zwykle czyli przekładaniec

Bardzo prosty,  łatwy do przygotowania i  ciekawy sposób przygotowania dania mięsnego.
Przekładaniec z mięsa mielonego  i  rukoli z dodatkiem żółtego sera.


Składniki: /dla 2 osób/
  • 300 g mięsa mielonego/mieszane/
  • 1 jajko 
  • łyżeczka przyprawy  ziołowej do mięsa                                                                                      lub/po szczypcie majeranku, oregano, tymianku, bazylii, estragonu,                                         koperku, natki pietruszki, papryki, czosnku,  curry/
  • 150 g żółtego sera w plastrach
  • garść rukoli
  • tłuszcz do smażenia/użyłam oliwy/
    • sól
    • pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z przyprawami dodać jajko i starannie wyrobić na gładką masę.  Schłodzić w lodówce.  Mięso podzielić na dwie części i przy pomocy folii spożywczej  uformować prostokąty.  Na jeden prostokąt mięsa rozłożyć warstwę sera żółtego, posypać obficie rukolą , przykryć ponownie serem i drugim płatem mięsa. Lekko docisnąć. Mięso  w całości lub przekrojone na połowę smażyć z obu stron   na dużej patelni. Kiedy Mięso jest  ładnie przyrumienione, a ser zaczyna się topić można nakładać na talerze. Doskonale smakuje z surówką ze świeżych warzyw oraz 
z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. Można również podawać na zimno.

4 komentarze:

  1. jestem zachwycona tym pomysłem !!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. To u mnie jest odwrotnie - zaskakująco rzadko jadam mięso mielone...i jak znalazłam Twój przepis to pożałowałam że jednak nie jem go częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również jadam rzadko mielone,ale na przykładzie moich znajomych twierdzę,że jest ono bardzo popularne/szczególnie pulpety podawane w różnych postaciach./

    OdpowiedzUsuń