w trakcie tworzenia

Menu

26.03.2012

Jajka w sosie tuńczykowym dla dwojga



Jajka w sosie tuńczykowym to propozycja na przygotowanie szybkiej,smacznej przystawki.Elegancka kolacja, pożywne śniadanie lub dekoracja świątecznego stołu ,a szczególnie dla amatorów rybno-majonezowych sosów.Niewielki nakład pracy ,a danie prezentuje się bardzo efektownie,kolorowo i  smakuje równie dobrze.

Składniki:

2 jajka
kilka liści mieszanej sałatki
200 g tuńczyka w kawałkach w oleju
1,5 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy
4 malutkie fileciki anchois
4 łyżki dobrego majonezu
szczypiorek do dekoracji
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Sałatkę dokładnie umyć,osuszyć rozdrobnić i ułożyć w dwóch miseczkach.Jajka ugotować na twardo. Ostudzone obrać, przekroić na połówki i ułożyć na sałacie.Przygotować sos.W mikserze umieścić tuńczyka/zostawić 2 łyżeczki do dekoracji/,kapary/zostawić kilka sztuk do dekoracji/fileciki rybne i majonez. Miksować składniki do otrzymania gęstego,gładkiego sosu./Jeśli jest zbyt gesty można dodać więcej maionezu/ Doprawić do smaku pamiętając,że tuńczyk,kapary i fileciki rybne są słone.Gotowym sosem polać przygotowane jajka. Ozdobić kawałkami tuńczyka,kaparami i drobno posiekanym szczypiorkiem.Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli ktoś nie lubi filetów anchois śmiało może z nich zrezygnować,a sos i tak będzie pyszny.

1 komentarz: