w trakcie tworzenia

Menu

5.03.2012

Orecchiette w sosie tuńczykowym

Makaron  możemy jeść na obiad,ale doskonale smakuje również na kolację. Możemy podawać go na gorąco,ale świetnie nadaje się do przygotowania różnorodnych sałatek czyli spożywania na zimno.
I właśnie te drugą formę podawania makaronu,czyli na zimno chciałabym dzisiaj zaproponować.Sałatka z sosem tuńczykowym smakuje wyśmienicie  przez cały rok.Latem jako świetne danie obiadowe,a zimą jako pożywna kolacja.

Składniki/ dla 2 osób/:
  • 150-200 g makaronu orecchiette/mogą być również muszelki/
  • 1 puszka tuńczyka  w sosie własnym
  • 1/2 szklanki  kukurydzy konserwowej
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 1-2 szklanki ulubionego majonezu/można zastąpić jogurtem greckim/
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/można zrezygnować/
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka filecików anchois
  • świeży szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ugotować makaron/al dente/ zgodnie z przepisem.Tuńczyka przecedzić z zalewy i przy pomocy miksera połączyć z majonezem/lub jogurtem/i oliwą..W trakcie miksowania dodać musztardę i fileciki achois.Powinien powstać gęsty,gładki sos tuńczykowy,który jeśli to konieczne należy doprawić solą i pieprzem.Do szklanej salaterki wsypać zimny makaron ,dodać do niego przecedzone z zalewy groszek i kukurydzę,a następnie zalać przygotowanym sosem.Makaron posypać świeżym szczypiorkiem,kaparami,doprawić świeżo zmielonym pieprzem  i podawać schłodzony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz