w trakcie tworzenia

Menu

5.03.2012

Dorsz zapiekany z warzywami



Ryba z warzywami zapiekana  w piekarniku to danie  smaczne, zdrowe i wartościowe.
Pomijając odrobinę  oliwy , którą dodałam, nawet  bardzo dietetyczne. 
Możemy je przygotować  na obiad dodając ziemniaki do zapiekania , lub kolację/ bez ziemniaków/ z dodatkiem  ulubionego pieczywa .
Niewielki nakład pracy, a efekt końcowy może zadowolić każdego.
 Smak naszego dania zależy od tego ,co włożymy do paczuszki z rybą i jakich przypraw użyjemy. 


Składniki:/dla 2 osób/
  • 2-4 filety rybne/ dorsz/
warzywa:
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • 1 cukinia
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • kawałek selera naciowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2-3 ziemniaki/ ......./
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałeczek chili
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb lub inna uniwersalna 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • zielona pietruszka  
Wykonanie: 

Dokładnie umyć  i obrać warzywa, pokroić w słupki /ziemniaki w krążki, paprykę w paseczki/. Posiekać drobno papryczkę chili i czosnek.Filety rybne opłukać i osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny i skropić rybę z obu stron, nasmarować  oliwą zmieszaną z przyprawą do ryb, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chili.  Wstawić  do lodówki na  ok .20-30 min./ w zamkniętym pojemniku/.  Przygotować folię aluminiową. Na środku folii położyć dodatkowo papier do pieczenia i nasmarować go lekko oliwą z oliwek. Ułożyć rybę na papierze obłożyć dowolnie warzywami, które lekko doprawić solą . Rybę  owinąć  folią aluminiową tworząc paczuszkę /zamknięcie na górze/, ułożyć w naczyniu żaroodpornym  i wstawić do nagrzanego piekarnika/180-190 st./ na  ok.25-30 min. Pod koniec pieczenia można delikatnie  rozwinąć folię, aby ryba lekko zarumieniła się. Upieczoną rybę wyłożyć  na półmisek. Odchylić folię na boki wzdłuż ryby, posypać posiekaną natką  pietruszki.
Dodatki  są tu już zbyteczne /może z wyjątkiem pieczywa/ i lampki dobrego białego wytrawnego wina.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz