w trakcie tworzenia

Menu

27.03.2012

Sałatka z dodatkiem pieczonego pasztetu


Nie lubię marnować żywności i staram  się wykorzystać najmniejsze nawet odpadki.Ostatnio upiekłam pyszny pasztet warzywny i jak to często bywa nie obeszło się bez okruchów i resztek.

Decyzja była bardzo szybka i  trafna.Powstała pyszna sałatka na bazie pasztetu z soczewicy. Oczywiście można wykorzystać inne rodzaje pasztetów,ale powinny one być pieczone .Pasztety pieczone mają fajną,chrupiącą skórkę,łatwo się kruszą i właśnie dlatego doskonale można je łączyć z warzywnymi dodatkami w formie sałatek.A dodatki mogą być zupełnie dowolne,wrzucamy do miski wszystko  to, co lubimy.
Składniki:/dla 2 osób/

  • 1/2 op. mix-u dowolnych sałatek
  • 1/2 czerwonej papryki pieczonej /może być konserwowa/
  •  kilka sztuk cebulki  konserwowej
  • 100 gram pieczonego pasztetu
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • sól ziołowa/do smaku/
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok  z 1/2 cytryny
  • oraz świeży szczypiorek  i tymianek /do dekoracji/ 



Wykonanie:
Sałatkę umyć,osuszyć i ułożyć w salaterce.Pasztet pieczony pokroić w kostkę lub pokruszyć,paprykę pokroić w paseczki. Cebulkę odsączyć z zalewy.Na sałatce ułożyć pasztet,paprykę i cebulkę.Wierzch posypać jajkami startymi na tarce.Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym,doprawić do smaku solą ziołową i polać sałatkę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem,udekorować świeżym szczypiorkiem i tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz