w trakcie tworzenia

Menu

26.03.2012

Pasztet z soczewicy z jajkiem

Na co dzień i od święta. Pyszny warzywny pasztet  dla każdego.
 Bardzo aromatyczny i  bogaty w przypraw . Smakuje prawie tak jak pasztet mięsny i w niczym mu nie ustępuje/ oczywiście to moje zdanie/.

Bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie i doskonale kroi się po całkowitym ostudzeniu .Najlepiej użyć do pasztetu soczewicy czerwonej, ponieważ krótko gotuje się i nie wymaga mielenia.
 Ale moja brązowa również spisała się doskonale.

Dodatek  ugotowanego jajka sprawia,że pasztet może być elegancką przystawką na świątecznym stole.

Składniki:/na foremkę 10/22 cm/


  • 250 g soczewicy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1  mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  1 mała marchewka
  •  kawałek selera naciowego
  • zielona pietruszka
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 jajka
  • 4 łyżki startego sera parmezan
  • 1 łyżeczka sosu sojowego/lub maggi/
  • 1mały kieliszek brandy
  •  po ¼ łyżeczki zmielonych przypraw/  tymianku, majeranku, imbiru, gałki muszkatołowej, włoskiego kuminu/
  • szczypta chili
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • oraz sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka do nadzienia



Wykonanie:
Ugotować  4 jajka na twardo i obrać.
Ziarna soczewicy wypłukać i zalać gorącym bulionem warzywny , dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż ziarenka rozpadną się . W czasie gotowania należy tylko od czasu do czasu wymieszać,  aby zapobiec przypaleniu się .  Po ugotowaniu wyjąć przyprawy ,można lekko zmiksować /lubię gładki pasztet/ . Pokrojoną cebulę, czosnek oraz marchewkę i seler starte na grubej tarce podsmażyć na oliwie/dusić do miękkości/.  Pod koniec smażenia dodać masło, ziołowe przyprawy/ ilość i rodzaj można dowolnie zmienić/ oraz mały kieliszek brandy. 
 Masę warzywną połączyć z soczewicą, dokładnie wymieszać . Wbić roztrzepane jajka, dodać sos sojowy , starty ser ,zieloną pietruszkę i wymieszać / ewentualnie doprawić do smaku/ . Do foremki /10/22 cm./  wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć 1/3 masy pasztetowej, ułożyć jajka /końcówki ściąć/ i przykryć pozostałą częścią. Papier przed włożeniem do foremki należy zmoczyć i pognieść, usuwając nadmiar wody, a wówczas łatwiej dopasowuje się do foremki.
 Wierzch  posypać krokantem orzechowym. 
 Pasztet piec w 180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki  będą odchodzić od foremki./ok.45 min/.Schłodzony pasztet wyjąć z foremki, usunąć papier /łatwo odchodzi/i  wyłożyć na półmisek,podawać z dodatkiem pieczywa i  sosu chrzanowego.

1 komentarz:

  1. jestem tego samego zdania, pewnie dlatego, że uwielbiam soczewicę:)

    OdpowiedzUsuń