w trakcie tworzenia

Menu

7.04.2012

Babka drożdżowa ucierana , nadziewana kremem czekoladowym



 Tylko raz w roku  ta babka smakuje  najbardziej  i tylko raz  w roku  gości na świątecznym stole.
Czy sprawia to atmosfera,czy może ilość jaj i długość ucierania? Nie wiem .Ale uwielbiam ciasto drożdżowe.
Tym razem babka mocno wzbogacona czekoladą  od środka i  z zewnątrz.
Najczęściej  posypuję  ją  tylko cukrem pudrem, czasem dodaję  rodzynki lub inne bakalie ,
ale  zdarza się że  szukając nowych smaków  babka  zmienia się nie do poznania.
Składniki: /na dużą  formę/
  • 2 i 1/2 szklanki  mąki pszennej 
  • 60 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek 
  • 130  g masła
  • 6-8 łyżek  cukru
  • łyżka rumu
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
oraz
krem czekoladowy Nutella
polewa czekoladowa 
posypka cukrowo-kakaowa


Wykonanie:
Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki  mąki ,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu.
Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na parze i pozostawić do przestudzenia.
 W dużej makutrze utrzeć masło z pozostałą  częścią cukru.
 Wciąż ucierając dodać żółtka,cukier waniliowy,rum ,szczyptę soli ,
 wyrośnięty rozczyn  i stopniowo przesianą  mąkę. 
Ucierać tak długo,aż masa będzie gładka i lśniąca /a to chwilę trwa/.
Dobrze utarte ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Dużą  foremkę /użyłam tortownicy wyłożonej wysoko papierem do pieczenia / nasmarować masłem . Kiedy ciasto podwoi swoją  objętość przełożyć je do formy  na 2/3 wysokości.
 Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Gotową, wyrośniętą babę wstawić do niezbyt gorącego piekarnika,
 po czym podnieść temperaturę do180 st. i piec ok.50-60 min Upieczoną babkę przestudzić na kratce.
Szprycę  cukierniczą z długa nasadką napełnić kremem czekoladowymi i  wbijając końcówkę  głęboko w ciasto nadziewać  w dowolnych odstępach.  Babkę polać polewą czekoladową /użyłam gotowej/ i ozdobić dowolną  posypką. 



2 komentarze: