w trakcie tworzenia

Menu

7.04.2012

Jajka faszerowane buraczkami



To już chyba ostatnia moja propozycja na faszerowane jajeczka. Mocny zdecydowany kolor, który obok żółtego mocno  kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi w moim domu
To piękny, purpurowy kolor buraczków.


Na moim stole tarte buraki z dodatkiem chrzanu gościły  odkąd pamiętam. Miseczka ćwikły i obowiązkowo  chrzan z dodatkiem żółtek i odrobiny śmietany to nierozerwalny duet , którego nie może zabraknąć.Dla uatrakcyjnienia i ozdoby stołu można dodatkowo dostawić ozdobny półmisek z jajkami  nadziewanymi buraczkami,ale  nie zamiast  /u mnie/.

Składniki: / dla 2 osób/

2 jajka ugotowane na twardo
2  małe   ugotowane buraczki
łyżka octu winnego
łyżki chrzanu tartego /gotowy/
łyżka śmietany
sól i pieprz do smaku
łyżeczki żelatyny
ozdobna sałata na półmisek








Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito lub zetrzeć na drobnej tarce .Żółtka umieść  w miseczce i połączyć z  chrzanem, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Żelatynę  rozpuścić w niewielkiej ilości  ciepłej wody.  Buraczki /ugotowane i obrane/ zetrzeć na średniej tarce , dodać ocet,  sól, pieprz  i rozpuszczoną żelatynę. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.Kiedy buraczki lekko stężeją przełożyć je do szprycy i nadziewać białka jajek. Gotowe jajeczka ułożyć na   półmisku  ozdobionym sałatą  i podawać z  sosem żółtkowo-chrzanowym.  
 Białka jajek po pewnym czasie zabarwiają  się na czerwono. A więc jeśli zależy nam  na tym by zachować biały kolor należy przygotować je krótko przed  podaniem.

 Posmarowałam białka przed nadziewaniem cienką  warstwą  żelatyny, ale na drugi dzień były  odbarwione  i  niestety eksperyment nie powiódł się.

2 komentarze: