w trakcie tworzenia

Menu

21.04.2012

Bitki w sosie pomidorowym z kaparami i zielonym pieprzem



Mój ulubiony sposób na szybkie i smaczne danie mięsne.
To mięciutkie, zanurzone w aromatycznym sosie plastry mięsa które 
 nazywam  rożnie: raz bitki, raz eskalopki, a najczęściej  scaloppine / it /. 

Jeśli mamy wcześniej przygotowane dodatki, to obiad możemy przygotować w ciągu 30 minut.
I o to właśnie chodzi. To  nie dlatego, że nie lubię przebywać zbyt długo  w kuchni, ale czasem sytuacja wymaga szybkiego w przygotowaniu  posiłku. 
A powinien być przy tym pożywny, smaczny i ładnie podany.
Tak lubię!
Składniki:/dla 3 osób/
  • 3 plastry mięsa wieprzowego                                                                                  
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200-300 g pomidorów pokrojonych/z puszki/
  • 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
  • 1 łyżka kaparów z zalewy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Dokładnie umyte i osuszone plastry mięsa /schab/ lekko rozbić z obu stron tłuczkiem. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i obsypać mąką.  Na patelni rozgrzać oliwę z masłem  i kłaść plastry mięsa. Smażyć z obu stron na rumiano. Wlać na patelnię wino i na dużym ogniu gotować przez chwilę do odparowania alkoholu.  Dodać pomidory z puszki /wraz z sokiem/,kapary, zielony pieprz i na małym ogniu gotować całość do miękkości mięsa. Czas zależy od rodzaju użytego mięsa,ale nie powinien przekroczyć 20  minut.  W tym czasie nadmiar płynu powinien lekko odparować,  a z pomidorów utworzy się gęsty sos.  Kapary są słone, pieprz pikantny ,mięso posolone, a więc doprawiać już nie trzeba.
Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.


Doskonałym dodatkiem do mięsa jest  pikantna sałatka
 przygotowana z zielonej roślinki o nazwie  "broda mnicha".



1 komentarz: