w trakcie tworzenia

Menu

22.04.2012

Eskalopki w sosie pieczarkowo-pomidorowym



Kolejna propozycja na szybki obiadek z mięsem w roli  głównej.Filet z indyka lub kurczaka, pieczarki i kilka dodatków oraz  świeże warzywa w zupełności wystarczą do przygotowania smacznego posiłku.
Eskalopki drobiowe  to świetny pomysł na smaczny i efektowny sposób podania dania mięsnego, które przygotowuje się w zaledwie 30 min.
A oto składniki potrzebne do przygotowania mojego ulubionego dania:
  •                              3-4 cienkie płaty mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  •                       250-300  g świeżych pieczarek
  •                      1 mała  cebula
  •                       2 łyżki mąki pszennej
  •                              papryka słodka w proszku
  •                       1 łyżka masła
  •                       1 łyżka oliwy z oliwek
  •                       0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  •                       0,5 szklanki bulionu warzywnego
  •                       3-4 łyżki sosu pomidorowego/got. z butelki/
  •                       2 łyżki  posiekanej zielonej pietruszki
  •                        sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć  i  lekko rozbić drewnianym tłuczkiem.  Pieczarki obrać i drobno pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z  masłem. Mięso posypać solą, pieprzem i obtoczyć  z obu stron w mące. Otrzepać nadmiar mąki i  kłaść na rozgrzany tłuszcz. Mięso smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia  się. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plastry i całość chwilę  podsmażyć. Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać pieczarki . Dusić chwilę na niewielkim ogniu. Kiedy pieczarki są miękkie, a  wytworzony płyn odparuje wlać bulion i  sos pomidorowy , gotować jeszcze ok.10 min. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać zieloną pietruszką. 
Eskalopki podawać z sezonową sałatką i z  ziemniakami lub pieczywem .

2 komentarze:

  1. questo: si :D
    pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie dodałaś wpisu do mojej akcji pieczarkowej. Trwa do północy. Może jesteś przy kompie to zdążysz. Jeśli się zdecydujesz pamiętaj o banerku akcji lub linku do zaproszenia na blogu we wpisie.
    Pięknie podane danie. Jestem pod wrażeniem
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń