w trakcie tworzenia

Menu

2.04.2012

Buraczkowa galaretka z jajkiem



Pomysł na buraczkową galaretkę/terrina/ narodził się jeszcze w ubiegłym roku. Natknęłam się na przepis na tej stronie i oczywiście podkusiło mnie by ją wypróbować.
Udało się ,ale   moja galaretka rożni eis nieco od oryginału  i jest bardziej buraczkowa niż śmietankowa.Ale sam pomysł jest świetny,a galaretkowe buraczki  z jajkiem są  fajną ozdobą świątecznego stołu i smakują  jak .........buraczki z jajkiem.
Można dowolnie  doprawiać buraczki: na słodko,kwaśno lub ostro.Najważniejsze jest to ,że należy je  przygotować wieczorem,aby rano móc podać na stół.Jajka łatwo ulegają przebarwieniu i robią się buraczkowe.Trochę późno,ale wpadłam już na sposób by zachować ładny ,biały kolor jajka,ale dopóki go nie wypróbuję z pozytywnym wynikiem nie będę zdradzać,bo jeśli się nie uda.....?.


Składniki:

2 -3 buraki ugotowane/ok.300 g/
200 ml śmietany 18%
2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
1 łyżka żelatyny
sól i pieprz do smaku
4-5 jajek ugotowanych na twardo
masło lub oliwa do foremek

Wykonanie:
Ugotowane ze skórką buraczki obrać i zetrzeć na  tarce o drobnych oczkach. Dodać ocet ,doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać śmietanę/nie gotować/ i połączyć z rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatyną. Śmietanę połączyć z buraczkami/razem z wytworzonym sokiem/ i dokładnie wymieszać. Przygotować małe miseczki,lub foremki silikonowe /większe niż jajo/,wysmarować masłem lub olejem. Miseczki wypełnić do połowy  buraczkami, włożyć jajko i uzupełnić ponownie masą buraczkową. Gotowe galaretki wstawić do lodówki  do całkowitego stężenia.Gotowe wyjąć z foremek/można dno wstawić na chwilę do ciepłej wody/ułożyć na półmisku i  podawać z dodatkiem pieczywa i wędliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz