w trakcie tworzenia

Menu

2.04.2012

Chrzanowa galaretka z jajkiem



Galaretka z buraczków  w 100-tu procentach zdała egzamin ,przyjęła się wśród domowników ,a wiec przyszła kolej na chrzan podany w ten sam sposób. Pomysł nasunął się spontanicznie, bo jeśli  można z burakami to nic nie stoi na przeszkodzie  by spróbować z chrzanem.
Pytanie po co? Przecież można podać ćwikłę i chrzan w salaterce czy miseczce, tak jak zawsze i nie dodawać sobie  pracy. Ale dlaczego nie? Przecież tak  ładnie prezentują się na stole ,że nawet jeśli ktoś nie jest amatorem tych potraw to i tak sięgnie po nie przez ciekawość.


A bez chrzanu i buraczków nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych.













Składniki:

1 słoiczek ulubionego  chrzanu /ok.300 g./
1 szklanka kwaśnej śmietany
2  łyżeczki  żelatyny
cukier i sól do smaku
 4-5 szt jajek ugotowanych  na twardo/ilość jajek zależy od wielkości foremek jakie użyjemy  na galaretkę/
masło lub olej do foremek





Wykonanie:
Chrzan przełożyć na sitko i dokładnie odsączyć nadmiaru płynu Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku cukrem i solą. Ugotowane jajka obrać ,przygotować małe miseczki lub foremki silikonowe  /trochę większe niż jajo/i każdą  posmarować masłem.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. W niewielkim rondelku podgrzać  mocno śmietanę /ale nie gotować/, dodać rozpuszczoną żelatynę i mieszać aż składniki dokładnie się połączą. Do przestudzonej śmietany z żelatyną  dodać chrzan. Dokładnie wymieszać. Chrzan nakładać  do miseczek na ok.2/3 wysokości, włożyć jajko i przykryć .Przygotowane galaretki wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

1 komentarz: