w trakcie tworzenia

Menu

5.04.2012

Jajka z pomidorkami i oliwkami

Kolejna propozycja podania  połówek jajek na półmisku.Kilka dodatków i możemy wykonać przyjemną dla oka i podniebienia  ozdobę  świątecznego stołu.

 Jajka bardzo kolorowe ,łatwe i szybkie do przygotowania.


Składniki:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka szt. oliwek czarnych bez pestek
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • majonez w tubce /do dekoracji/
  • 4  łyżki gęstego  majonezu
  • 2 łyżeczki kaparów z zalewy/plus do dekoracji/
  • liście zielonej sałaty/do dekoracji/
  • szczypiorek /do dekoracji/
  • sól i pieprz do smaku





Wykonanie:


Ugotowane na twardo jajka, obrać, przekroić  wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku  z sałatką. 
Na każdym żółtku położyć  połówkę pomidorka, a wokół niego oliwki pokrojone w cienkie plasterki. Można delikatnie posolić i posypać świeżym pieprzem. Oliwki  ozdobić małymi kleksikami majonezu.  Kapary odcedzić z zalewy,  przepłukać i drobniutko posiekać.Połączyć z majonezem. Półmisek  z jajkami udekorować sosem majonezowo-kaparowym i szczypiorkiem. 



1 komentarz:

  1. opcja z oliwkami to dla mnie nowość :))
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń