w trakcie tworzenia

Menu

6.04.2012

Tęczowa babka z kolorowych galaretek

Smaczna , aromatyczna i wilgotna w środku   babeczka wielkanocna.
 Dodatek kolorowych galaretek nadaje ciastu delikatnego, owocowego  smaku i  tęczowego koloru.
 Dla uzyskania mocniejszego zabarwienia  ciasta  można do każdej części  dodać po  kilka kropli barwnika/odpowiedniego do koloru galaretki/. Ja użyłam tylko galaretek  i przez to uzyskałam delikatne  pastelowe kolory. Użyłam  galaretki  wiśniowej,  agrestowej  i  z owoców leśnych
/ ale nie polecam/ oraz   budyń śmietankowy/ można zastąpić  go galaretką cytrynową/.
Trochę z niedowierzaniem  zabierałam się do pieczenia tej babki, bo po raz pierwszy dodałam do ciasta galaretki. Zdarzało się, że dodawałam kisiel,  ale to przecież coś zupełnie innego. 
Okazało się jednak, że można.

Składniki: /  na foremkę z kominkiem  na babkę o  śr.18 cm /

  •  200 g masła
  • 150 g  cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po ½  opakowania  galaretek - 3 rodzaje
  • ½ op. budyniu śmietankowego

                                                           Wykonanie:
  -Foremkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
 - Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę .
 -Ucierając nadal dodawać po jednym jajku. 
 -Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy,  jajecznej,  pod koniec  dodać również jogurt.
 -Wymieszać delikatnie  do połączenia się składników.
 -Ciasto podzielić na cztery równe części i przełożyć do osobnych pojemniczków .
-Do trzech części  dodać po 1/2  galaretki , a do ostatniej budyń. 
-Delikatnie wymieszać. 
-Przy pomocy łyżki  robić  kleksy i nakładać na przemian różne kolory ciasta do foremki. 
               -Piec w nagrzanym piekarniku około  35-40  min  w temperaturze 170-180°C.
                                            -Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem
  



4 komentarze:

  1. Piękna i te śliczne pastelowe kolory... Cudnie wyszła! Prżepis zapisany do zrobienia! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł wspaniały!
    och, cudowna baba. zupełnie nietypowa.

    Radości co nie miara, a jajek całą kopę.
    a dieta? pomyślimy potem!
    mówiąc krótko - Wesołego Alleluja! ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna piękna i jeszcze raz piękna!!!
    Świetny pomysł na ciacho i wspaniałe wykonanie.
    GRATULUJĘ :)

    Pozdrawiam serdecznie, życzę wielu fenomenalnych kulinarnych dokonań i zapraszam do siebie:
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń